Landgoederen in de omgeving

De landgoederen in de omgeving zijn de Duno (ten westen van Heveadorp) en de Oorsprong en Zilverberg (Oosterbeek).

Rosande Polder

In deze uiterwaard onder Oosterbeek zijn nog de overblijfselen te vinden van kasteel Rosande, dat net als kasteel Doorwerth aan de voet van de Veluwe in de uiterwaarden lag.

Hunnenschans (Duno)

De randen van de Veluwe behoren tot de vroegste woonplaatsen van de mens. In Doorwerth liggen twee grafheuvels van ongeveer 4.000 jaar oud. Op een bijzonder strategische plek, hoog op de Veluwerand en met weids uitzicht over de Rijn, ligt nog een ander archeologisch monument: de Hunnenschans. De schans is een aarden wal in de vorm van een ovaal, die waarschijnlijk uit de 11e eeuw dateert.

Het gedeelte tussen de Oude Oosterbeekseweg en de Dunolaan is aangewezen als hond losloopgebied. 

Slag om Arnhem

De Slag om Arnhem in september 1944 heeft zware schade aangericht. Kasteel Doorwerth werd door Duitse vernielzucht en geallieerde beschietingen deels verwoest. De villa Duno (toen een hotel), de meeste landhuizen en allerlei 19de-eeuwse toevoegingen, zoals nagemaakte rotsblokken en een uitkijktoren, gingen verloren. Nog steeds zitten de bomen op de hellingen vol granaatscherven en andere munitie, waardoor het hout onverkoopbaar is. 

Kasteel Doorwerth onderging een grote restauratie. De huizen die de kernen van de omringende landgoederen vormden, zijn niet meer herbouwd na de oorlog.