Toegankelijkheid

Kastelen zijn gemaakt om het de vijand zo lastig mogelijk te maken om binnen te dringen. Smalle wenteltrappen, ongelijkvloerse en donkere ruimtes, gaten en kieren horen dan ook bij een kasteel. We zetten ons in om steeds meer drempels weg te nemen en mensen met een lichamelijke beperking beter te verwelkomen op onze kastelen. Lees hier alles over de toegankelijkheid van kasteel Doorwerth.

Slecht ter been

Brengt u een bezoek aan het kasteel met een rolstoel, rollator of scootmobiel? Dan kunt u gratis genieten van de tuinen rondom het kasteel en de binnenplaats. De paden zijn hier geschikt voor. In de moestuin is een brochure beschikbaar en rondom het kasteel kunt u informatieve filmpjes bekijken met een QR code via uw eigen smartphone. Er worden verschillende rondleidingen aangeboden rondom het kasteel die geschikt zijn voor mindervaliden.

Het kasteel, de kasteelwinkel en de toiletten zijn helaas niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel, scootmobiel of rollator. In het kasteel zijn loopstoeltjes te leen. Begeleiders hebben gratis toegang tot het kasteel.

Op parkeerplaats P1 zijn 2 parkeerplaatsen beschikbaar voor invaliden. Vanaf P1 is het 120 stappen lopen naar het kasteelcafé en nog eens 80 stappen naar het kasteel. Vanaf P2 en P3 loopt u 100 stappen meer. Mindervaliden kunnen ook afgezet worden voor de ingang van het kasteel. Mail hier van tevoren over naar doorwerth@glk.nl. Wij leggen dan een sleutel van het toegangspaaltje klaar bij de ingang.

Kleine kinderen mee

Buggy's en kinderwagens mogen niet mee het kasteel in. Deze kunnen in de garderobe worden geplaatst. Een kind mag in een draagzak wel het kasteel in. In kasteelcafé De Zalmen is een babyverschoontafel aanwezig, op het herentoilet.

Visuele beperking

Het kasteel heeft smalle wenteltrappen met ruim 300 tredes en veel ongelijkvloerse ruimtes. Om die reden raden we slechtzienden aan om met een begeleider te komen. De begeleider heeft dan gratis toegang. Natuurlijk zijn blindengeleidenhonden of andere officiële hulphonden toegestaan.
Er worden verschillende rondleidingen aangeboden rondom het kasteel die ook geschikt zijn voor mensen met een visuele beperking.

Auditieve beperking

Alle zalen zijn voorzien van informatieve tekstborden. Bezoekers krijgen bij binnenkomst een informatiefolder mee. Ook zijn er korte filmpjes beschikbaar - zonder geluid - die laten zien hoe de kasteelbewoners leefden. Deze filmpjes zijn te downloaden met een QR code via uw smartphone.

Kastelen bezoeken met je oren

Podcastmaker Ferry Molenaar bezoekt zeven Gelderse kastelen en tekent daar de meest bijzondere verhalen op. In elke aflevering staat een ruimte of vertrek centraal, welke door enthousiaste kasteelmedewerkers en vrijwilligers van Geldersch Landschap & Kasteelen op een beeldende manier wordt besproken.

 

Bekijk wat we al doen en waar we aan werken, om iedereen een fantastische dag te laten beleven.

Toegankelijk voor iedereen